Okategoriserade

HÅRSTYLINGENS GYLLENE TRE STEG

Att styla håret är en konst. Det kan vara enkelt och komplicerat på samma gång. Vi listar våra bästa tips för att du ska lyckas med din styling!

Lite grovt kan man säga att det finns tre steg när du stylar och formar en frisyr. Det första är Pre-styling – bygga volym textur och en bra grund. Sedan stylar du håret med olika produkter. Och till sist fixerar du och ger looken bästa förutsättningar för att hålla hela dagen.

Pre-styling lägger grunden

Prestylingen börjar egentligen redan när du väljer schampoo och balsam. Val av schampoo beror lite på ditt hår. Är du tunnhårig vill du använda ett volymschampoo för att stärka håret från roten. Om du är gråhårig vill du gärna motverka det gula i håret som lätt kan uppstå. Det gör du med ett silverschampoo. Har du fett hår finns det lite starkare schampoo för just detta och har du torrt hår finns även med vårdande formula för hårtvätt. Alla produkter påverkar både ditt hår och din hårbotten, så det är viktigt att välja det som passar just dig och ditt hår.

Det schampoo gör är att det öppnar upp hårstrået, tar bort smuts, stylingprodukter och det feta. Medan balsam stänger hårstrået och vårdar det. Har du lockigt hår, frissigt eller sådant som krullar upp sig så fort det blir fuktigt behöver du tillsätta något som minskar frissigheten. I ditt fall handlar det om att till viss del begränsa volymen som annars blir resultatet av ett hår som står åt alla håll och känns risigt.

Redan i fuktig hår kan du tillsätta olika groomingsprayer som exempelvis saltvattenspray. Dessa spray kan du använda som en ren hårstylingprodukt eller för att bygga volym och textur. Saltvattenspray skapar en viss strävhet och du får en strandkänsla i håret.

Styla ditt hår

Hårstylingen har redan börjat, men nu går den in i det avgörande steget där den slutgiltiga formen ska sättas. Om du har en frisyr med kort på sidorna, kanske fade eller gradering, får du per automatik en mattare känsla på sidorna. Då kan det vara snyggt att ha lite shine i håret på toppen. Det skapar liv och lite dynamik. Har du dessutom grått eller lite gråsprängt hår ser det mindre tråkigt ut.

Ska du ha en riktig backslick eller wetlook, ja då är det produkter med den högsta glansen som gäller. Allså high shine. Antigen med mellan eller hög stadga beroende på vad du gillar för känsla på ditt hår.

Beroende på om du stylar i fuktigt eller torrt hår påverkas hårvaxet eller pomaden något. Glansig pomade ska tas i torrt hår då den är vattenbaserad. Alla vattenbaserade produkter ska man helst styla i torrt hår. Men det finns vissa vattenbaserade stylingprodukter som funkar i fuktigt hår med. Generellt kan man säga att du ska undvika matta produkter i fuktigt hår, just därför att du inte får fram den matta effekten helt. Fukt sprider också produkten och du tappar ofta lite stadga när du kör i fuktigt hår. Det feta i stylingprodukterna kommer ofta fram när du stylar i fuktigt hår och det ger per automatik lite mer glans.

När du ska arbeta in en hårstylingprodukt är huvudregeln att du använder händerna genom att värma igång produkten. I samma veva fördelar du dessutom hårprodukten på en större yta och får en bättre fördelning. Antingen går du på djupet och eller lägger produkten mer på toppen, lite beroende på vad du vill nå.

Fixera och få en frisyr som håller hela dagen

En frisyr som inte håller hela dagen är en mardröm. Och nu pratar vi inte om de som vill ha en flexibel hold där du kan styla om frisyren under dagen. Exempelvis oldschool vaxer med mycket olja, fett och bivax. Utan du som vill få den stylade looken att hålla hela dagen. Hårsprayen sprayar du ca 30 cm från håret och den lägger sig som en skyddande hinna på din frisyr. Hjälper till att hålla håret på plats och ger stadga.

För dig som är tunnhårig och kanske har lyckats bygga upp en bra textur och volym i prestylingen är det perfekt att lägga på hårspray för att fixera frisyren.

 

Testa är vägen fram och varje hår är unikt. Lycka till med din hårstyling!

Kommentarer


Relaterade inlägg